21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul Craiova - Segarcea, reabilitat în doi ani

Drumul Craiova – Segarcea, reabilitat în doi ani

Reabilitarea Drumului Judeţean Craiova – Segarcea va fi demarată anul acesta, după ce societatea Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj din Bucureşti a câştigat lucrarea la preţul de 8,3 milioane de euro.

Prin proiectul PHARE câştigat de autorităţile doljene ar trebui reabilitaţi la standarde europene în următorii ani peste 21 de kilometri de şosea din drumul judeţean care leagă Craiova de Segarcea. Deşi iniţial proiectul fusese estimat de autorităţi la 7,6 milioane de euro, intrarea României în Uniunea Europeană a făcut ca lucrarea să fie reevaluată la standardele cerute de forurile europene, ceea ce a dus la creşterea preţului până la 11,5 milioane de euro, cu o cofinanţare de peste trei milioane de euro din partea Consiliului Judeţean Dolj. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea drumului şi câştigate de Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj SRL din Bucureşti, lucrarea va costa 8,3 milioane de euro, administraţia judeţeană contribuind cu 1,6 milioane de euro. „În urma licitaţiei, şi cofinanţarea consiliului judeţean a scăzut de la peste trei milioane la 1,6 milioane de euro, iar TVA-ul va fi plătit de bugetul de stat“, a spus Prioteasa.

Autorităţile doljene au depus şi un proiect de continuare a reabilitării Drumului Judeţean 561 până la Cârna, pentru care mai- marii judeţului speră să obţină finanţare prin Programul Operaţional Regional. Din estimările făcute, cei 26 de kilometri de şosea care leagă Segarcea de Cârna ar trebui să coste 10,7 milioane de euro. Ion Prioteasa a declarat că lucrările la tronsonul Segarcea – Cârna vor fi mai complicate pentru că pe traseu sunt multe localităţi, însă lucrările la drumul judeţean ar trebui să fie gata în doi ani.

„În doi ani, Craiova – Cârna va fi unul dintre cele mai moderne drumuri din Dolj. Vor fi mai multe probleme, probabil, pe tronsonul al doilea, pentru că, spre deosebire de primul, are mai multe localităţi“, a spus Prioteasa. Întocmirea documentaţiei tehnice a proiectului va fi finanţată prin Ministerul Dezvoltării, fiind alocate în acest sens 1,7 milioane de lei.

 

Bani pentru întocmirea proiectelor

 

Din bani guvernamentali vor fi realizate anul acesta şi documentaţiile tehnice ale altor proiecte de infrastructură ale consiliului judeţean pe care administraţia doljeană intenţionează să le depună în cadrul POR. Este vorba despre studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic aferente lucrărilor de reabilitare a Drumului Judeţean 605 Craiova – Melineşti şi a Drumului Judeţean 561D Pleniţa – Orodel – Cornu – Vârtop – Izvoare – Domnu Tudor.

În cadrul aceleiaşi alocări bugetare, vor mai primi bani pentru SF şi PT consiliile locale din Craiova, Malu Mare, Cerăt şi Segarcea. CL Craiova va beneficia de sume pentru întocmirea unui proiect de reabilitare a Colegiului Naţional „Elena Cuza“, în timp ce CL Segarcea doreşte un proiect de reabilitare a încălzirii de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă“. CL Malu Mare va primi bani pentru realizarea unui proiect de transformare a căminului internat de la liceul din localitate în centru social, iar autorităţile locale din Cerăt intenţionează să depună pe POR unui proiect de extindere a şcolii cu două săli şi înfiinţarea unui grup sanitar în unitate. În total, autorităţile locale din Dolj vor primi peste cinci milioane de lei numai pentru întocmirea proiectelor în vederea depunerii lor pe una din axele POR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS